2. Отаке вже воно довге прощання з Лєніним у Києві, в українській громаді і спільноті Фейсбук. Свідок - відомий кінорежисер Михайло ІЛЛЄНКО

КІНОРЕЖИСЕР МИХАЙЛО ІЛЛЄНКО СПОСТЕРІГАЄ...

Щойно скульптура Лєніна гепнулася об землю, десятки спалахів фото- та відео-камер осяяли давно прогнозовану, а для декого й очікувану подію. Тої ж миті започаткувалася і нова традиція: фотографуватися на тлі "поверженого ідола". Задля справедливості треба визнати, до цього етапу рідко і мало кому спадало на думку фотографуватися на тлі пам'ятника Ілліча...


Як не дивно, день у день до поваленого пам'ятника Лєніна, доки не прибрали залишки статуї, приходило багато людей. І не лише киян, протестувальників-євромайданівців, але й гостей Києва. Серед різношерстого натовпу наш фотокор Андрій Бережина вихопив обличчя відомого українського кінорежисера Михайла ІЛЛЄНКА. Можна припустити, що кіномитця зацікавив не просто факт вандалізму, а психологічна  пост-атмосфера цієї події...




Не буду оригінальним, коли відзначу, що переважна більшість відвідувачів пам'ятного місця усміхнена... Це, а також реакцію на оточуюче відомого українського кінорежисера Михайла Іллєнка, Ви можете детально спостерігати і аналізувати в альбомі Андрія БЕРЕЖИНИ, слайд-шоу з якого відтворене на цій сторінці Інтернет-видання
Фундації Героя України, Академіка Петра Тронька праворуч вгорі.
Повний вміст альбому Андрія БЕРЕЖИНИ легко знайти за наступною адресою: https://picasaweb.google.com/100338061495720560654/92013?authuser=0&feat=directlink
Усмішками супроводжуються і жартівливі витвори членів інтернет-спільноти соціальних мереж, насамперед - Фейсбука:



Інша тема, варта окремого зацікавлення та аналізу, - відгуки зарубіжної преси про київську подію. Плануючи у майбутньому повернутися до неї, зараз хочу вмістити репродукцію свіжої газети з Тайланду, а також принагідно прошу товариство адресувати нам інші зображення та посилання на світові, зокрема емігрантські мас медіа.



СЕКОНД ХЕНД із США: ЕКСКУРС із ФЕЙСБУКУ-2012


Без жодних скорочень нижче подаємо два цікаві пости, точніше пост 2012 та ре-пост 2013 років, учасника ЄвроМайдану, співробітника Інституту історії України Національної академії наук України, випускника історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка 1996 року  Андрія ПЛАХОНІНА у сукупності з примітками до них. На вступному знімку пан Андрій (сидить) із Кирилом Галушкою. Фейсбуківська cпільнота Андрія ПЛАХОНІНА та його друзів до певної мірі показова, а може навіть і чимось типова. Пошуки істини, переосмислення новітньої історії притаманне сучасному мислячому українському суспільству. 



20 жовтня 2012 р. ·
Век живи - век учись... Ну не знал, и все тут!
Оказывается, памятник Ленину напротив Бесарабского рынка достался Киеву как уменьшенная копия, да еще и сэконд хэнд из США при этом. Вот он, красавец, на картине Вениамина Кремера "Павильон СССР на Всемирной выставке в Нью-Йорке в 1939 году. (Большие надежды)" 1947 года... В 1938-м году Сергей Меркуров выполнил для Всемирной выставки в Нью-Йорке уменьшенную копию своей же статуи 1937 года, установленной в Дубне на канале им. Москвы. Кстати, в отличие от оригинала, киевский памятник-копия выполнен из того же карельского кварцита, что и Мавзолей... В Нью-Йорке наш Ленин простоял аж до
октября 1940 года, а потом чудом успел до начала Великой Отечественной вернуться в СССР по океанам, где курсировали немецкие рейдеры... О нем вспомнили уже после войны - в 1946-м, и решили подарить Киеву.
Так что, недаром киевский Ленин обращен лицом к рынку - побывал в США, попал под тлетворное влияние Запада... Вон как статуя Сталина на него на картине с подозрением косится!
Показати більше...




P.S. Від Андрія ПЛАХОНІНА (Ре-пост)

 
Andrey Plakhonin поширив світлину від Andrey Plakhonin.


8 грудня 2013 р. 

В память о о жертве вандалов повторно перепощу у себя на Стене более чем годичной давности свою краткую историческую заметку о памятнике на Бессарабской площади (Ред. - Наведено вище).
Вам, користувачу Yaroslava Muzychenko та 26 інших це сподобалось.


  • Sergiy Stelmakh Ты редко следуешь дружеским советам - остынь! Событие произошло.
  • Євген Синиця Редкостный дебилизм - воевать с памятниками.
  • Sergiy Stelmakh Андрію, навздогін коментарю Оксани Юркової: "Гал, що вмирає, раз за разом постає знову, дарма, що гали давно вже мертві. По-насильницькому вбитий знов оживе в розповідях, хоча форми спогадів залишаються обмеженими" (Там само).
  • Владислав Бітковський ну да, дебилизм, но могли его и раньше перенести. Опять же, все случилось. Если начать из-за этого грызню - негативных последствий будет только больше. А война с памятниками используется всегда и всеми.
  • Dmytro Adamenko Что выхотите от полудиких свободовцев, которые ставят памятники Бандере, идентичные старым памятникам Ленину? Да они их просто меняют!..
  • Євген Синиця Дим, я тоже все время вспоминаю советский фильм по мотивам "Королей и капусты". Там статУя была с вывинчивающейся головой...
  • Владислав Бітковський опять же традиция не нова... Но если остаются памятники Ленину, почему надо отказывать в праве на памятник Бендере?
  • Євген Синиця Бит, СТАВИТЬ памятники можно кому угодно (вон, на Байковом - каждый день новости в этой сфере), но нахера сносить имеющиеся? Это часть исторического ладншафта. Мицкевич, к примеру, не очень украинцев любил, а поди ж ты - стоит посреди центра Львова. И ничего.
  • Владислав Бітковський Снос и создание (выявление) памятника - мощный социогенетический акт. При разрушении памятника безусловно происходит деградация общества через исключение какой-то части общесвенной и культурной памяти (в том числе негативной). Я не поддерживаю снос памятников, каких бы то ни было. Но действия социально активной групы вполне объяснимы. Нахера? Как акт оценки части прошлого, подмена и изменение культуры. Нужно ли? В форме переноса - да разрушения однозначно нет. НО уничтожение - результат низкого уровня образования и радикальных взглядов. И в процесе протестных действий устраивать общественное порицание с "провокаторами", "нацистами" и пр. мне кажется глупо.
  • Andrew Rosdolsky ФАШИСТЫ - ЦАРЕВ и СИМОНЕНКО ПРОСРАЛИ ЛЕНИНА ...ДЕРРЬМО!!!
  • Ulanka Kosmenko ))) Міцкевич не давав накази впроваджувати терор в Україні)))
  • Ulanka Kosmenko чую глубокую печаль настоящих ленинцев)))
  • Tymur Bobrovskyy Уланка, скажіть, а Ви щось чули про Європейську конвенцію про охорону культурної спадщини? Там сказано, що держава Україна (яка ратифікувала цю конвенцію) має зберігати пам'ятки за будь-яких обставин. А монумент Леніну як визначний витвор монументального мистецтва був внесений до Державного реєстру пам'яток за часів, не повірите, Ющенка та Тимошенко. Єдиний з усіх в Україні. Що відбулось? Революційна доцільність? Тоді давайте зберемо і купою спалимо твори, скажімо, Маяковського. Як Вам такий варіант? В очах Європи відтепер - ми абсолютні дикуни! Хоча певний час з політичних мотивів нам це не казатимуть в очі. Але, повірте, ми вже не теє...
  • Vitaliy Shynkarenko Нового "Державного реєстру пам'яток" власне України не існує взагалі. Керуються старим держреєстром УРСР, із якого пам'ятник Леніну було якраз вилучено за поданням Ю.Тимошенко (аби "відмазати" від суворого покарання "тризубівців", які відбили йому носа).
  • Вікторія Ковальчук "Конкретно цей Постановою Кабміну від 3.09.2009 виключений із державного реєстру пам'яток. При цьому скасовано постанову Ради Міністрів УРСР про його туди занесення - постановою Кабінету Міністрів України від 3 вересня 2009 року № 928 попередня постанова Ради міністрів УРСР 1965 року була скасована. Водночас пам'ятник не увійшов у новий перелік об'єктів культурної спадщини національного значення. Крім того, Міністерством Культури України в тому ж році всі пам'ятники Леніну та особам причетним до голодоморів та політичних репресій визнані такими, що не підлягають занесенню до реєстрів пам'яток. Це означає, що відповідно до Закону "Про охорону культурної спадщини" вони втратили статус пам'яток та не підлягають охороні державою. Крім того, є чотири чинних Укази Президента (один Кравчука і три Ющенка) про демонтаж цих пам'ятників. Те, що київський ще стояв- це невиконання закону з боку КМДА." Sydir Kizin
  • Вадим Долгов :)) Хотя вообще, конечно, свинство памятники ломать.
  • Yaroslava Muzychenko ПЛАЧУЧИМ ЗА ЛЕНІНИМ: Постановою Кабміну від 3.09.2009 цей пам'ятник був виключений із державного реєстру пам'яток. При цьому скасовано Постанову Ради Міністрів УРСР про його туди занесення. Крім того, Міністерством Культури України в тому ж році всі пам'ятники Леніну та особам причетним до голодоморів та політичних репресій визнані такими, що не підлягають занесенню до реєстрів пам'яток. Це означає, що відповідно до Закону "Про охорону культурної спадщини" вони втратили статус пам'яток та не підлягають охороні державою. Крім того, є чотири досі чинних Укази Президента (один Кравчука і три Ющенка) про демонтаж цих пам'ятників.
  • Rostyslav Panichev хотящім поклонітіся ідолу - валіть на Євбаз.
  • Вадим Долгов Вот дикие люди. Это ж скульптура известного мастера! Где вы видели, чтобы в Европе памятники сносили в новейшее время?
  • Yaroslava Muzychenko Вадим Долгов: смію нагадати. що після 1989-го в країнах, що нині входять до ЄС безжально знесли пам"ятники Леніну і його соратникам. Німеччина, Польща, Латвія, Естонія і так далі...
  • Rostyslav Panichev Вот, Ярослава, ето вандалізм вопіющій, госдеповскій! А у істінно совєцкого чєловєка сєй памятнік вьізьіваєт блохоговєніє, і трєпєт к Трупу, которьій покоітся на кладбіщє "Красная площядь" в самом сєрдце Вєлікой Страньі!
  • Вадим Долгов Так это все новоначальные европейцы. Вы на старые европейские страны ориентируйтесь.
  • Yaroslava Muzychenko а ми теж - новоєвропейці.
  • Roman Bdaitsiyev Вадим Долгов ну, в нацистській німеччині по війні знесли всі пам'ятки нацизму. причому наші радянські військові до того також руку доклали. так що ми маємо в кого вчитися культурі поведінки з пам'ятниками.
    про монумент царям та ХХС я просто промовчу.)
  • Вадим Долгов Скифы вы)) И при чем тут госдеп? В США памятники не ломают.
  • Rostyslav Panichev старые европейские страны? а где там есть памятники гитлеру, мусолини, геббельсу, франко?
  • Rostyslav Panichev ну как при чем? это же ось зла. госдеп и жиды во всем виноваты.
  • Zoryna Korablina В США пам"ятники таким чумаходам не ставлять, то й ламати нема чого.
  • Вадим Долгов Нацизм и фашизм были осуждены мировым сообществом на Нюрнбергском процессе. Ленин тут не при чем. Тем более, что на Украине на законных основаниях действует коммунистическая партия. Это просто проявление вандализма и не более того. В Германии сохранили...Показати більше
  • Andrey Plakhonin Вадим. Чем меня искренне удивляют российские "оппозиционеры", вроде тебя - во всем что касается России, они отечественными СМИ не верят, но как только с экрана начинается деза и грязь об Украине, они радостно цитируют на каждом углу любую глупость с федеральных каналов...
  • Вадим Долгов А что ты конкретно имеешь в виду? У меня единственный источник инфы о происходящем на Украине - твоя колонка. В утренней программе РТР (которую я, собственно, только и смотрю пока дети не проснулись и не включили "Карусель") про Украину мало говорят.
  • Іван Гоменюк До прочтения с минуту смотрел на картинку, пытаясь понять негры это или мне мерещится. После прочтения понял
  •  
     ЧИТАЙТЕ І ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:
    рhttp://petro-tronko.blogspot.com/2013/12/1-2013.html - 1 грудня 2013 р. Як Ленін у Києві опинився на узбіччі історії. Фоторепортаж Андрія БЕРЕЖИНИ

    http://petro-tronko.blogspot.com/2013/12/blog-post_2.html - Люди погнали беркутівців від пам'ятника Лєніна в Києві...

    http://petro-tronko.blogspot.com/2013/12/blog-post.html - Беркут відбиває пам'ятник Лєніна в Києві. Це вже не та інтелігентна міліція, що була тут сьогодні опівдні 

    http://petro-tronko.blogspot.com/2013/12/1.html - 1 грудня у Києві зносили пам'ятник Леніну

    http://petro-tronko.blogspot.com/2013/12/1-icomos-ua_11.html#more - 1. Таке вже воно довге прощання з Лєніним у Києві, в українській громаді і спільноті Фейсбук. Експерт - Микола ЯКОВИНА, президент ICOMOS UA

    Немає коментарів:

    Дописати коментар

    Ваша думка