Перший важливий крок у порятунку реліктової пам'ятки 1587 року в Національному скансені

 Національний музей народної архітектури та побуту України й Фундація Героя України, фундатора музею, академіка Петра Тронька здійснили ПЕРШИЙ СПІЛЬНИЙ КРОК до порятунку української хати XVI століття. Про катастрофічний стан цієї споруди йшлося у публікації Анатолія Сєрикова "Біда просто неба: у національному скансені гине реліктова пам'ятка народної архітектури 1587 року". Детальніше див.: http://petro-tronko.blogspot.com/2013/09/blog-post_25.html а також матеріали фотофіксації:  https://picasaweb.google.com/100338061495720560654/192013?authuser=0&feat=directlink
         На листовне прохання про допомогу голови правління Фундації Лариси Петрівни Тронько  із Німеччини відгукнулася міжнародна корпорація REMMERS, що має репутацію реставратора №1 в сучасній Європі.

        10 жовтня 2013 року до Києва в терміновому порядку прибули для обстеження загроженої пам'ятки провідні експерти REMMERS на чолі з паном Кристофом НАККЕ (Christoph NACKE), керівним менеджером для Східної Європи (Україна, Польща, Угорщина, Чехія, Румунія, Росія).
Фахівці провели детальний огляд деревини, структурне обстеження пам'ятки та додаткову її фотофіксацію, щоб уже в наступні дні розробити і представити пропозиції та рекомендації щодо реставрації та консервації унікального об'єкта дерев'яного зодчества світового ґатунку.
        - Ми свідомі свого відповідального і почесного обов'язку, - зауважив  доктор Кристоф НАККЕ, - зважено і ефективно рятувати унікальний набуток України. Але завдання непросте, оскільки в окремих місцях вологість деревини сягає 85%, а грибкові ураження мають багатолітні нашарування.
        На долучених фотознімках Ви неодмінно звернете увагу на вираз облич усіх присутніх: уповноважених представників  корпорації REMMERS, вченого секретаря Музею Наталки Іванченко, директора Фундації Анатолія Сєрикова. Легко прочитати невимовний шок у одних, щире занепокоєння в інших, а в усіх - відверті емоції вболівання та переживання.  Атмосфера обстеження старовинної пам'ятки дуже нагадувала ситуацію у звичайній лікарні, коли родичі чекають висновків лікарів про стан хворого.

        На думку Юрія ТРУШКІВСЬКОГО, провідного консультанта відділу "Захист деревини" корпорації REMMERS, попри бажання негайно розпочати рятувальні заходи, практичній роботі мають передувати значні підготовчі роботи. Вкрай важливо, найперше, ззовні захистити споруду від негоди і атмосферних впливів, а потім розпочати її планомірне вентилювання.
        Про подальший розвиток подій Ви зможете довідатись із наступних публікацій нашого інтернет-видання http://petro-tronko.blogspot.com або в мережі Фейсбук https://www.facebook.com/ptfoundation
  
Текст і фото: Андрій БЕРЕЖИНА






















































































        

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ваша думка