Біда просто неба: у національному скансені гине реліктова пам'ятка народної архітектури 1587 року

Hero of Ukraine Petro Tronko Foundation - Ось що пише у своїй особистій ФБ-сторінці Дмитро Васильович ЗАРУБА, нинішній директор Національного музею народної архітектури та побуту України під Києвом. І що криється за цим - бравада чи безвихідь?

Дмитро Заруба - Тепер планую вкласти свої кошти у реставрацію найстарішої у Європі хати датованної 1587 роком, яка знаходиться у нашому музеї в Пирогові. Приєднуйтесь. Таких об'єктів у нас багато.

До обговорення долучилася

Наталка Иванченко - Музей не отримує кілька місяців грошей з бюджету. Деякі будинки за 45 років майже розвалилися. Приходиться шукати меценатів, спонсорів, всіх небайдужих. А найкращий приклад - особистий. Заруба людина з бізес-досвідом. І розуміє, що потрібно вкладати, а не чекати державної допомоги. Може ще хтось підтягнеться і допоможе зберегти стародавню архітектуру? 

А можливо цей діалог завважить і вживе негайних заходів Міністерство культури України, у підпорядкуванні якому нині перебуває найбільший у Європі національний скансен? Чи може фінансове кермо поза межами цієї державної установи і треба стукати в інші, "вищі" двері? Розпочинаємо з'ясовувати, не чекаючи офіційної реакції.


Тим часом терміновий візит представника Фундації Героя України, академіка Петра Тронька до музею просто неба підтвердив критичність ситуації. Старовинна курна хата побудови 1587 року походить із села Самари (хутір Верестя) Ратнівського району на Волині. Ця унікальна садиба була виявлена 1970 року експедицією музею у складі  Сергія Верговського, Р.Свириди, Сергія Смолінського, Лідії Орел та невдовзі перевезена до столиці. В офіційному паспорті пам'ятки зазначено: "Хата без сіней з курним опаленням. Стіни з  соснових плах. Дах двосхилий на кроквах критий соломою. На фронтонах вітрові дошки з «кониками». Три волокових вікна з дерев’яною засувкою, у вхідній стіні волокова кагла. Двері на бігуні. Курна глинобитна піч на рубленому опічку. На покутній стіні дата – 1587р. Обладнання: «приміст» для спання, 2 лави, жердки, світоч. Рідкісний зразок давнього житла з цілком сформованими регіональними ознаками."


Із 1587 року збереглися первісні(!!!) конструкції зрубу, стелі, даху. А ось задокументований представником Фундації Петра Тронька сучасний вигляд національної реліквії світового рівня

Текст і фото: Анатолій СЄРИКОВ
























 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ваша думка