Музей провітрити, міністрові - поплескати в долоні? А де ж стратегія міністерства і дієве піклування про культурні цінності в екстремальних умовах?..

28 січня 2014 року відбудеться прес-конференція Міністра культури Леоніда Новохатька. Початок заходу о 14:00. Збір журналістів до 13.30. Місце проведення: БУДИНОК УРЯДУ. Вхід (тільки за паспортами) з вул. Грушевського, 12/2, 1-й під’їзд. Акредитація ЗМІ проводиться до 10.00 28 січня 2014 року за тел.: 256-78-89.
Пам'ятник Валерію ЛОБАНОВСЬКОМУ протестувальники ретельно
обгорнули захисними матеріалами. Світлина Іллі ВАРЛАМОВА
         Титан прокинувся! Міністр почув! Нарешті наведе лад у справі охорони пам'яток культури в Києві! Рішуче стане на захист культурних цінностей у гарячій точці на вулиці М. Грушевського! Зупинить вандалізм у Києво-Печерському заповіднику!  - саме такими і не меншими могли бути сподівання на прес-конференцію міністра культури України Леоніда НОВОХАТЬКА у Фундації Героя України, Академіка Петра Тронька.
        Адже напередодні Фундація у багатьох своїх постах і ре-постах у соцмережі facebook, у останній публікації свого Інтернет-видання http://petro-tronko.blogspot.com/2014/01/blog-post.html "Червоний Хрест Культури (Пакт Реріха) і влада, або ХРОНІКА ЗАГРОЗ СВІТОВОМУ НАДБАННЮ - НАЦІОНАЛЬНІЙ КУЛЬТУРНІЙ СПАДЩИНІ УКРАЇ- НИ" забила тривогу, яку поділяють і представники громадськості, і віт- чизняні мас медіа.
        Яка ж відповідь пана міністра?

Пам'ятник Вячеславу ЧОРНОВОЛУ беззахисний -
у полоні правоохоронців. Світлина Іллі ВАРЛАМОВА
        Оскільки представники  нашого Інтернет-видання взагалі не були запрошені чи бодай завчасно повідомлені про прес-конференцію мініст- ра, публікуємо 3 (три!) інформаційні звіти з інших джерел, в т.ч. дер- жавного. Тож запрошуємо читачів проаналізувати реакцію  високопоса- дового урядовця на занепокоєність української громадськості.
       Від редакції: Всі ілюстрації, окрім знімка міністра під час прес-конференції, додано Фундацією.  

 

Міністр культури звернувся до активістів та правоохоронців,

які перебувають біля культурних пам'яток                  

        28 січня 2014, 22:55 Міністр культури Леонід Новохатько звернувся до активістів та правоохоронців, які перебувають біля культурних пам'яток: Національного художнього музею, Парламентської бібліотеки та академічних інститутів історії та літератури. Урядовець закликає їх зберегти безцінні національні надбання. Сьогодні фонди музею історії Києва, які зберігаються в Українському домі, - під цілодобовою охороною двох чергових співробітників. Міністр вказав на високий ризик втрати об'єктів культурної спадщини через протистояння у центрі столиці і закликав всі сторони утриматися від їх нищення.

Світлина Сергія МАРЧЕНКА 26.01.2014
        Леонід Новохатько, в.о. міністра культури України:
        - Мій прихід до вас пов'язаний з тим, що я хотів би попросити вас в своїй роботі і в своїх коментарях передати занепокоєння культурної громадськості і мене особисто як міністра, який відповідає за
збереження об'єктів, передати занепокоєння і попросити про відповідне ставлення до цих об'єктів. http://1tv.com.ua/uk/news/2014/01/28/52502

Світлина Сергія МАРЧЕНКА 26.01.2014
 Міністр культури Новохатько нарікає на Майдан

і говорить про гроші

Ірина Стельмах 29.01.2014                
Київські заклади культури за час протистояння у центрі столиці недоотримали майже два мільйони гривень доходу. Про це поінформував міністр культури Леонід Новохатько. За його словами, втрати понесли деякі фонди з документацією та театри, де актори і музиканти грають для напівпорожнього залу. Натомість колишні керівники міністерства називають озвучені міністром суми мізерними, порівняно з тим, яких втрат завдало країні саме керівництво міністерства культури за час урядування Азарова й його команди. 
        У людини є дві найбільші цінності, які можуть бути невідворотно знищені в період конфліктів та воєн, це життя і культурні цінності, наголошує міністр культури Леонід Новохатько. За два місяці Євромайдану культурні об’єкти в центрі Києва зазнали збитків на суму близько 2 мільйонів гривень, бідкається він. Зменшується потік відвідувачів, адже люди не можуть доїхати в центр Києва через барикади та й взагалі бояться ходити вечорами.
        «Ці недоотримані доходи театрами та іншими установами мистецтва в центрі міста приблизно за два місяці (становлять) більше одного мільйона гривень. Думаю, десь 1,8 мільйона гривень, близько двох. Цифри дуже неприємні. Наведу приклади. Мала сцена театру Франка. Продано квитків 160, а в залі було в районі 50 людей. Філармонія, десь 5-7 днів тому, коли я цікавився, очікувалося, що прийде 190 людей. В залі було 48 осіб. Або театр у Львові імені Заньковецької. Доходи за місяць мали складати 70 тисяч гривень, реально вони одержали 20. Ви ж розумієте яка це мука грати в порожньому залі?» – навів приклади міністр.
        Леонід Новохатько наголосив, що установи культури при цьому змушені оплачувати комунальні послуги, тому їхні директори вже попросили Міністерство культури виділити додаткові кошти з бюджету на погашення збитків. Інакше вони не зможуть розплатитися за поточними витратами.
Світлина Богдана ПОШИВАЙЛА
        Що стосується України, а не лише Києва, то тут все спокійно, зазначив він, за винятком Черкаського обласного управління культури, де під час штурму знищено комп’ютерну і паперову базу музично-театрального відділу і відділу охорони культурної спадщини. Там справді все згоріло, сказав Радіо Свобода один із працівників установи.
        «Били вікна, кидали в людей каміння. Повиривані всі дроти. Там нема нічого. Пусті стіни. Нема кабінету живого. Можна надворі піднімати папір попалений. Комп’ютери теж повиносили», – зауважив він.
Микола ЯКОВИНА Фото Art Ukraine
Збитки для країни від Мінкульту більші, ніж
від Євромайдану – Яковина
        Заяви про втрати галузі культури від Євромайдану – це крокодилячі сльози дискредитованого Кабінету міністрів і самого Міністерства культури, вважає колишній міністр культури Микола Яковина. І збитки, які спричинило теперішнє керівництво міністерства культури, набагато більші і страшніші.
        «Саме за цієї влади ми маємо найбільш кричущі приклади розкрадання і знищення культурної спадщини. В Кабінеті міністрів були твори з мистецького фонду, які замінили на підробки. І дуже прикро, що Мінкульт чекав поки громадськість укаже їм, що міліція палить вогнище на сходах Національного художнього музею, що «Беркут» стріляє в напрямку Національної парламентської бібліотеки, що розміщена у приміщенні, яке теж являє собою культурну й історичну цінність», – зауважив він.
Світлина Богдана ПОШИВАЙЛА
        Наразі ж збитки від акцій протесту у Києві як провладних, так і опозиційних, за підрахунками Шевченківської райдержадміністрації склали близько 14 мільйонів гривень. Зокрема, збитки від мітингів у Маріїнському парку оцінили у 300 тисяч гривень. Рахунок на цю суму КМДА висунула організаторам акції, однак його поки що не було сплачено. Збитки, які завдають зараз на вулиці Грушевського, майдані Незалежності і захопленим будівлям, за словами столичних чиновників, також мають компенсувати ті, хто їх завдав. http://www.radiosvoboda.org/content/article/25245890.html 

НОВОХАТЬКО ПРЕДОСТЕРЕГ МИТИНГУЮЩИХ ОТ

РАЗРУШЕНИЯ ПАМЯТНИКОВ КУЛЬТУРЫ

        29.01.2014 12:20 Министр культуры Леонид Новохатько во время пресс-конференции отметил важность сохранения памятников культуры во время акций протеста и столкновений в Киеве. По его словам в центре столицы учреждения культуры недополучили более 2 млн грн.
        "Я хотел бы передать тревогу культурной общественности, мое личное как министра, который несет ответственность за сохранение культурных памятников, передать беспокойство и попросить соответствующего отношения к этим объектам", - сказал Новохатько.
Министр напомнил, что в подвалах Украинского дома хранятся 248 тыс. единиц хранения Музея истории Киева", - сообщил Л.Новохатько, в контексте недавнего захвата Украинского дома.
        Кроме этого Л.Новохатько напомнил о Национальном художественном музее. "В зоне конфликта оказался Национальный художественный музей, и уже три недели работники музея дежурят круглосуточно. Все картины из первого и второго этажа перенесены в фондохранилище, в подвал", - пояснил министр. Предостерегая, что неважно с какой стороны "будет лететь бутылка", если она повредит работы исторической важности.
При этом Л.Новохатько сообщил, что пока никакие фонды не пострадали, кроме паспортов на памятники культуры в Черкасском управлении культуры.

Музейне роздоріжжя
Світлина Сергія МАРЧЕНКА 26.01.2014
        Что касается учреждений культуры и искусства, которые находятся возле столкновений в Киеве, таких как Театр имени И.Франко и Национальная филармония за последние два месяца недополучили всего около 2 млн гривен.
        "Эти недополученные доходы театрами и другими художественными заведениями в центре города, за последние два месяца это более миллиона средств, это около 1,8 млн, около 2 млн, которые не поступили и за счет этого учреждения должны платить коммунальные услуги".
        "Представьте, как для творческих людей, для актеров играть в пустом зале", - отметил Л.Новохатько о том, что из-за протестов в Киеве люди стали реже ходить в театры.
Министр культуры отметил, что нормой европейской жизни должно быть уважение к памятникам культуры.
        "Мы будем вспоминать эти события как непутевый сон", - добавил министр.
http://president.org.ua/news/news-346094/

        ...На жаль, всі ми не одержали відповіді на поставлені запитання. Можливо, міністр Новохатько ще обмірковує їх. Не будемо гадати, як і поспішати з висновками. Почекаємо.

Підготував: Андрій БЕРЕЖИНА

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ваша думка