Червоний Хрест Культури (Пакт Реріха) і влада, або ХРОНІКА ЗАГРОЗ СВІТОВОМУ НАДБАННЮ - НАЦІОНАЛЬНІЙ КУЛЬТУРНІЙ СПАДЩИНІ УКРАЇНИ

ПАМ'ЯТКИ КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ (НЕРУХОМІ ТА РУХОМІ, В Т.Ч. МУЗЕЙНІ, БІБЛІОТЕЧНІ) - ВАГОМА І НЕВІД'ЄМНА СКЛАДОВА СВІТОВОЇ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ. 
        В Україні набуває особливої актуальності «Пакт з охорони історичних пам'яток і культурних цінностей під час збройних конфліктів»  - Пакт Реріха, відомий ще як Червоний Хрест Культури, розроблений відповідно до законів міжнародного права й опублікований 1929 художником, письменником, ученим і громадським діячем Миколою Реріхом . 15 квітня 1935 у Вашингтоні представники 21 країни на чолі з президентом США Франкліном Делано Рузвельтом підписали Міжнародний договір про охорону Художніх і наукових закладів, Місій і Колекцій, відомий відтоді як Пакт Реріха. Згодом приєдналася до нього й Україна.

        У сучасному світі існує широка, детальна і розгалужена пам'ятка-охоронна захисна і запобіжна система, як на рівні національних законодавств, так і міжнародних правових конвенцій та угод. Наша країна, на жаль, виявилась неготовою скористатися світовим досвідом у конкретних обставинах довкола вулиці Михайла Грушевського.


Світлина Богдана Пошивайла 22.01.2014
        
1.--- ПЕРШИЙ ВЛАДНИЙ МЛИНЕЦЬ: МАРІЇНСЬКИЙ ПАРК

Мариинский парк в Киеве (facebook)   
10 грудня 2013 р.
Уже другий тиждень поспіль Маріїнський парк у Києві в облозі "тітушків", міліціянтів, беркутівців та внутрішніх військ. Тільки сніг трохи прикрив
сліди їхньої життєдіяльності...
Кияни в ці дні далеко обходять парк... 
Світлина Андрія БЕРЕЖИНИ 10.12.2013
14 грудня 2013 р.
Бідний Маріїнський парк! Кияни, які зазвичай у будь-яку пору року прогулюються там, зараз обходять його десятою дорогою... Хто відповість за плюндрування парку-пам'ятки?! Партія регіонів?! Влада?!
Дивіться всі! Так сьогодні після Антимайдану виглядає НАЦІОНАЛЬНА ПАМ'ЯТКА САДОВО-ПАРКОВОГО МИСТЕЦТВА
Світлина Сергія ГАЙДАЯ 22.12.2013

Коментар tyzhden.ua:
Прихильники курсу Януковича у Маріїнському парку продемонстрували, що чекає Україну в майбутньому. У Маріїнському парку в Києві після акції на підтримку влади, яка завершилась
22 грудня, розтрощені лавочки та багато сміття. 

Р.S. ЦИВІЛІЗАЦІЙНИЙ ВИБІР
Мариинский парк в Киеве поширює світлину від Andrew Okara.
28 грудня 2013 р.
  Р.Р.S. І, насамкінець, - "НЕСПОДІВАНИЙ" ВИСНОВОК
Світлина від Україна Переможе. 14.01.2014
   
2.--- ЧЕРГОВА ІМПРОВІЗАЦІЯ ВЛАДИ: НАЦІОНАЛЬНИЙ ХУДОЖНІЙ МУЗЕЙ  

Вул. М.Грушевського на відрізку від Художнього музею до Кабінету міністрів
        Дуже символічний фотознімок Сергія МАРЧЕНКА від 20.01.2014.
        Українська влада забула про свій неодмінний обов'язок захищати і оберігати історико-культурні скарби. Це свята повинність перед народом, нинішніми і грядущими поколіннями українців, перед світовою спільнотою, планетарною цивілізацією.
        Влада, здається,  зайнята іншим - рятує власну шкіру. Захищає, оберігає саму себе. Її чільники готові платити найвищу ціну - людські життя. Вони готові загрожувати національну культурну спадщину: пам'ятки історії, архітектури, садово-паркового мистецтва, музейні колекції, книгозбірні, архіви.
Фундація Петра Тронька (facebook) поширює від National Art Museum of Ukraine.
20 січня
Maryna Skyrda: Я розумію хвилювання моїх друзів і взагалі прихильників Національного художнього музею України #НХМУ . Тому хочу коротко висвітлити ситуацію. В музеї постійно присутня охорона. Генеральний директор не залишає музей ні вдень, ні вночі. Головний зберігач на посту. Чоловіки-співробітники вже підтягнулися. Для решти оголошено вихідний. Стан всередині музею цілком контрольований. Щодо зовнішнього перебігу подій. Будівля музею не вперше опиняється в епіцентрі громадянського конфлікту. І НІКОЛИ не бувало прецедентів вандалізму. Не маю сумнівів, що цей принцип непорушний. Отже, в Україні революція, перепрошуємо за тимчасові незручності!


Світлина Сергія МАРЧЕНКА 20.01.2014
         У зв’язку з ситуацією, що склалася на вул. Грушевського 19 січня 2014 року, Національний художній музей України звертається до Президента України, Прем’єр-міністра та Уряду України, представників опозиції і громадського сектору з вимогою утриматися від дій, які створюють загрозу для будівлі музею - пам’ятки архітектури національного значення й унікальної колекції вітчизняного образотворчого мистецтва, широко відомої в світі. 
 
Національний художній музей України
         Беручи до уваги масштаб і серйозність небезпеки, яка загрожує НХМУ через ескалацію громадянського конфлікту і ведення активних дій в безпосередній близькості від Музею, закликаємо всі сторони громадянського протистояння:
Віце-президент Всеукраїнської Ради захисту прав та безпеки пацієнтів Eugeny Nayshtetik на своїй ФБ-сторінці розмістив пост із ремаркою "Трішечки революційного гумору"
• пам’ятати про відповідальність за збереження державної культурної спадщини,
• утримуватись від умисних чи випадкових дій, що можуть призвести до ушкодження Музею та прилеглої до нього території,
• надавати колективного сприяння працівникам музею у виконанні їхніх службових обов’язків.
Генеральний директор Марія Задорожна. Головний хранитель Юлія Литвинець. Представник Трудового колективу Марина Скирда
Світлина Сергія МАРЧЕНКА 20.01.2014 В облозі - пам'ятник В'ячеславу Чорноволу
        Фундація Петра Тронька на своїх  facebook-сторінках оперативно повідомляла про складну ситуацію довкола Маріїнського парку в Києві, споруди Національного художнього музею України. Не менш загрожена і Національна парламентська бібліотека, комплекс стадіону "Динамо", пам'ятники В'ячеславу Чорноволу та Валерію Лобановському. 
Світлина Богдана Пошивайла 22.01.2014
 
ПАМ'ЯТКИ КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ - ВАГОМА СКЛАДОВА СВІТОВОЇ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ.
ВЛАДА І НАРОД МАЮТЬ БУТИ ВІДПОВІЛЬНІ. 

1. ХТО ДЕРЖАВОЮ УКРАЇНА СПЕЦІАЛЬНО УПОВНОВАЖЕНИЙ НА ОХОРОНУ, В Т.Ч. І ФІЗИЧНУ, ЯК КАЖУТЬ "ІЗ РУЖЖОМ", НАЦІОНАЛЬНОЇ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ???

Світлина Богдана Пошивайла 22.01.2014

2. ЯКІ ЗУСИЛЛЯ СПРЯМОВУЄ НА ЦЕ ЄВРОМАЙДАН І ОБ'ЄДНАНА ОПОЗИЦІЯ?

Актуальний плакат

  Підготував: Андрій БЕРЕЖИНА

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ваша думка