Жити і працювати для України, як заповідав академік Петро ТРОНЬКО, - активісти Фундації його імені

Наприкінці року в Києві відбулися звітно-виборчі збори благодійної організації «Фундація Героя України, академіка П. Тронька». Це зібрання було дуже важливим, адже 2015-го Україна відзначатиме 100-річчя видатного науковця, а фундація його імені має бути флагманом у реалізації заходів, спрямованих на вшанування пам’яті Петра Тронька.

«Жити і працювати для України» – таким було життєве кредо Героя України Петра Тимофійовича Тронька – доктора історичних наук, професора, академіка Національної академії наук України, голови правління Національної спілки краєзнавців України, Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам’яток історико-архітектурної спадщини імені О. Гончара. І його послідовники прагнуть наслідувати духовні заповіти генія.
Микола ШАКІН, заступник голови правління Фундації представляє учасникам зборів макет пам'ятника П.Троньку в Богодухові на Харківщині 
 Щоб активізувати роботу, на загальних зборах вирішили оновити керівництво фундації – дати дорогу молодим. Тож головою правління було обрано краєзнавця, журналіста і громадського діяча Євгена Букета,
а виконавчим директором – Валентина Кондратюка.
Голова правління Фундації Євген БУКЕТ покладає живі квіти на могилу Петра ТРОНЬКА на Байковому цвинтарі
 Першого ж дня після затвердження на посадах нове керівництво звернулося листовно до віце-прем’єр міністра – міністра культури України В’ячеслава Кириленка з проханням посприяти пошуку приміщення для постійно діючої експозиції музею Петра Тронька, заснованого кілька років тому фундацією та родиною академіка.

Тим часом у столиці триває виставка «Шевченкіана Петра Тронька – експозиції з родинного архіву», організована Президентським фондом Леоніда Кучми «Україна» та Фундацією Героя України академіка Петра Тронька.

Відомий учений проніс через усе життя любов до творчості українського Генія і зробив чимало для вшанування його пам’яті як заступник голови Всесоюзного оргкомітету з підготовки до сторіччя від дня смерті та 150-річчя від дня народження Т. Шевченка (1961 та 1964 роки відповідно).

Під час огляду виставки присутні з теплом згадують Петра Тронька передусім як надзвичайно мудру і чуйну людину, справжнього українця, який уболівав за збереження культурної спадщини і не міг залишити без уваги жодну проблему, з якою до нього зверталися.

Активісти Фундації біля могили Героя України, академіка Петра ТРОНЬКА
Програмою увічнення пам’яті академіка Петра Тронька до 100-річчя передбачалося, зокрема, спорудження пам’ятників, відкриття меморіальних дошок, перейменування вулиць, відкриття музеїв, музейних експозицій, присвячених Троньку, видання низки книг. На жаль, не все задумане вдається реалізувати до ювілею в повному обсязі. На перешкоді стають і ситуація в країні, і деякі суто людські фактори. Але всі, хто знав і шанував «народного академіка» Петра Тронька, знають, що його ім’я безсмертне в часі і що Україна обов’язково пам’ятатиме і належним чином шануватиме той величний набуток, якій він залишив нащадкам.

Семен Василенко ("Культура і життя")

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ваша думка