Краудфандинг по-нашому, або Державна газета надрукована благодійним коштом

Коли питання торкається суспільно корисної справи, то його практичне вирішення завжди потребує спільних зусиль. І навіть неважливо, наскільки серйозні ці зусилля. Важливо, що справа корисна.
Для сучасної української культури, яка, незважаючи на загальну скруту, бурхливо розвивається, реалізація задуму стає справою честі. Адже йдеться про додаткову цеглину в спільній перемозі України.
«Від кого має залежати культурний процес? – писав у попередньому номері газети «Культури і життя» у своїй статті письменник Андрій Курков. – Можливо, і не зовсім доречно в часи економічної та соціальної кризи говорити про роль бізнес-співтовариства у роз­витку культури в країні, але тема сама напрошується до обговорення.
… Книги пишуться, незалежні й державні театри продовжують працювати над прем’єрами, художники і фотографи готують нові виставки. Культурне життя триває. І все одно його будуть підтримувати і держава (в міру можливостей), і бізнес-співтовариство, і самі споживачі культури – український народ, який все частіше бере участь у процесі, назви якого багато хто не знає – “краудфандинг” – тобто “з миру по нитці”.
Але й у цьому процесі – процесі підтримки та фінансування сучасної української культури – нам є чому повчитися в навколишнього світу. Наше громадянське суспільство бере на себе все більше й більше відповідальності. Іноді й такої, яка нібито не має бути йому властива, як, наприклад, відповідальність за постачання армії всім необхідним.
Але ось такі екстремальні приклади показують нашу з вами зрілість і готовність до співучасті в управлінні процесами культури…
…ми живемо в часи великих змін, і якщо саме зараз, коли триває війна на Донбасі, коли проводяться реформи в Києві, не зайнятися нехай поки “пілотними” проектами щодо організованого фінансування культури приватним або державним бізнесом, то буде знову втрачено час, буде втрачена можливість підняти віт­чизняну культуру до того рівня, на якому її буде видно як більшості українців, так і за кордоном», – підсумував голова Видавничої ради Національного газетно-журнального видавництва Мінкульту Андрій Курков.
Наприкінці квітня, коли вийшов друком номер «Культури і життя» з публікацією пана Андрія, редакція й не уявляла, що вже за кілька тижнів доведеться практично використовувати його поради. Щоправда, в українській видавничій справі, а особливо в тому її сегменті, що стосується культури, ще в ХІХ столітті практикували спільнокошт – сучасний краудфандинг. До речі, саме так, «з миру по нитці», збирав кошти на видання своїх книжок Тарас Шевченко.
Коли до загальної фінансової скрути нашого видавництва несподівано кілька днів тому додалися ще й проблеми 2010 року, пов’язані з боргами попередніх керівників, а банківський рахунок підприємства заблокували судовим рішенням, стало очевидним: коштів на друк наступного номера газети немає…
За цих обставин колектив редакції «Культури і життя» зіштовхнувся з проблемою, вирішення якої стало неможливим без допомоги небайдужих людей, постійних шанувальників і друзів газети. Саме завдяки їхній підтримці спільної справи, або по-новому «краудфандингу»,  число від 15 травня 2015 всеукраїнської газети надруковано громадським спільнокоштом. Окрема подяка головному бухгалтерові благодійної Фундації Героя України, академіка Петра Тронька Світлані Селезньовій за збір та облік доброчинних пожертв.
За умов, коли сусід-агресор веде повномасштабну інформаційну війну з Українською державою, оцінка громадськістю ролі культурологічної преси стає лакмусовим папірцем зрілості нашого суспільства.
Ми сердечно дякуємо всім, хто допоміг спільнокоштом видрукувати черговий номер газети «Культура і життя»! Щиро дякуємо також поліграфічному комбінату ТОВ «Типографія “Від “А” до “Я”» за друк  газети у повноколірному форматі за спеціальною ціною та зі значною знижкою.
Руслан ОНОПРІЄНКО, "Культура і життя" 
Перелік добродійників:
Гурт «Шпилясті кобзарі» – 200 грн
Байдалюк Руслан – 1 000 грн
Бахін Сергій – 20 грн
Букет Євген – 50 грн
Бурбан Володимир – 20 грн
Вітренко Віра – 20 грн
Голинська Ольга –  50 грн
Гонза Вікторія – 20 грн
Гриценко Валерій – 50 грн
Джусь Наталія – 100 грн
Джусь Ярослав – 100 грн
Діяківська Лариса – 10 грн
Задорецька Людмила – 300 грн
Кондратюк Валентин – 50 грн
Кравченко Володимир – 100 грн
Кривоконь Валентина – 10 грн
Кулик Валентина – 50 грн
Курков Андрій – 200 грн
Макаревська Катерина – 20 грн
Мартинюк Нінель – 300 грн
Махновець Валентина – 20 грн
Мельник Володимир – 20 грн
Олтаржевська Людмила – 50 грн
Онопрієнко Руслан – 20 грн
Панькова Світлана – 100 грн
Пащевська Олена – 20 грн
Пероганич Юрій – 100 грн
Ратушний Михайло – 300 грн
Ратушний Роман – 200 грн
Руденко Надія – 30 грн
Сатаренко Віталій – 200 грн
Сєриков Анатолій – 200 грн
Соколова Світлана – 200 грн
Стельмашов Артем – 200 грн
Стратійчук Віра – 20 грн
Стратійчук Олена – 10 грн
Фесенко Ліліана – 20 грн
Фесенко Ольга – 50 грн
Черня Жанна – 10 грн
Шевченко Людмила – 50 грн
Шкода Юрій – 20 грн
Загальна сума у розмірі 4 510 грн переказана за друк названого числа «Культура і життя» поліграфічному комбінату ТОВ «Типографія “Від “А” до “Я”».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ваша думка