ЗАРУБІЖЖЯ: 10 прикладів оригінальних національних меморіалів у різних країнах світу

 
Після кривавих подій на Майдані розпочалися дискусії навколо встановлення у Києві пам'ятника загиблим Героям.
І хоча міська влада поки що не оголошувала конкурс із розробки проекту, в інтернеті вже з'явилися перші ескізи монумента "Небесній сотні". Героїв Майдану зображають переважно у вигляді ангелів з крилами.
Втім подібні монументи можуть виглядати й інакше. INSIDER пропонує підбірку з 10 незвичайних пам'ятників загиблим.

Меморіал жертвам теракту 11 вересня (Нью-Йорк)
Фото: architecture.about.com

2011 року на місці зруйнованих веж Всесвітнього торгового центру відкрили Національний меморіал 11 вересня.
Комплекс складається з парку, засадженого двоколірним дубом, з двох басейнів. Площа кожного з них дорівнює площі веж-близнюків. Головна частина проекту - дев'ятиметрова стіна води, яка омиває бічні стіни басейнів загальною площею більш ніж 4 тис. квадратних метрів. Ці потоки води - символ сліз, пролитих у пам'ять про жертв трагедії.

Фото: nyclovesnyc.blogspot.com
Автор проекту: американсько-ізраїльський архітектор Майкл Арад.

Пам'ятник жертвам політичних репресій (Прага)
Фото: zlatatravel.com


2002 року у Празі було встановлено пам'ятник жертвам комуністичного режиму. Це ряд людських фігур, позбавлених різних частин тіла. На мідних табличках висічено кількість людей, яких покарали, засудили, вбили в тюрмах, і які були змушені емігрували в період із 1948-го по 1989 рік.
Автори проекту: скульптор Олбріх Зубек та архітектори Ян Керель і Зденек Хользел.

Меморіал пам'яті убитих євреїв Європи (Берлін)
Фото: John C. Watkins V

2005 року в Берліні було відкрито меморіал, встановлений на згадку про євреїв-жертв нацизму.
Меморіал розташований у центрі Берліна між Бранденбурзькими воротами та елементами бункера колишнього керівництва нацистської Німеччини. Це величезне поле з більш ніж 2700 сірих плит.
Ідея зведення меморіалу належить берлінській публіцистці Леї Рош, яка організувала для цього спеціальний фонд. Проект отримав підтримку відомих осіб, зокрема колишнього канцлера ФРН Віллі Брандта.

Фото: artofhdr.com
Автор проекту: архітектор-деконструктивіст Пітер Айзенман.

Меморіал пам'яті гомосексуалістів (Берлін)
Фото: Times згідно з Creative Commons Attribution-Share
 
2008 року в Берліні було відкрито меморіал, присвячений пам'яті гомосексуалістів, які піддалися переслідуванню в нацистській Німеччині.
Це бетонний прямокутний паралелепіпед, дещо нахилений набік, на лицьовій стороні якого прорублене віконце. Через нього відвідувачі можуть побачити невеликий фільм із двома чоловіками, які цілуються.
Поряд із пам'ятником встановлено​​ табличку з текстом про переслідування гомосексуалістів. Згідно з деякими оцінками, нацисти заарештували понад 50 тисяч гомосексуалістів. Ще 10-15 тисяч було вбито у концтаборах.

Автори проекту: скандинавські художники Міхаель Ельмгрін і Інгар Драгсет.

Меморіал жертвам Голокосту (Будапешт)
Фото acooknotmad.com
 
2005 року в Будапешті було відкрито пам'ятник євреям, загиблим у місті під час Другої світової війни.
На набережній Дунаю стоять чавунні черевики, туфлі і туфельки – всього 60 пар. Саме такими групами, по 50-60 осіб, фашисти розстрілювали й топили в річці євреїв. Взуття веліли попередньо знімати, щоб надалі використовувати.

Фото: discoverworld.ru
Автор проекту: скульптор Дьюла Пауер.

Пам'ятник циганам (Берлін)
Фото: DPA
 
2012 року в Берліні відкрили пам’ятник ромам, убитим нацистським режимом під час Другої світової війни.
Меморіал являє собою круглий гранітний резервуар із кам’яним трикутником у центрі. По краях пам'ятника висічено вірш італійського цигана Сантіно Спінеллі "Освенцим" англійською та німецькою мовами.
За часів нацизму було знищено близько півмільйона ромів і сінті.

Фото: flickr/Frank M. Rafik згідно з Creative Commons Attribution License
Автор проекту: ізраїльський художник Дані Караван.

Меморіал репресованим членам Рейхстагу (Берлін)
Фото: liveinternet.ru
 
1992 року перед Рейхстагом було встановлено пам'ятник на честь членів парламенту-жертв політичних репресій під час Другої світової війни.
Меморіал являє собою ряд із 96 залізних плит, дещо схожих на розбиті платівки, на торці кожної з яких вигравіювано ім'я політика, дати народження і смерті, місце смерті та його партійна приналежність.

Фото: Flickr/Lauren Manning згідно з Creative Commons Attribution License
Цих людей переслідували і вбивали за те, що вони наважились піти проти Гітлера.

Пам’ятник руху "Біла троянда"
Фото: revjeffsermons.blogspot.com
 
Монумент розташований перед Мюнхенським університетом Людвіга-Максиміліана і має вигляд листівок, вмонтованих у бруківку.
У червні 1942-го в Німеччині було організовано рух "Біла троянда" під керівництвом студентів Мюнхенського університету. Назва "Біла троянда", очевидно, символізувала чистоту і невинність, протиставлені злу. Студенти були обурені тим, що освічені німці погоджувалися з політикою нацистів. Вони поширювали антинацистські листівки і писали на стінах університету гасла "Свобода!" і "Геть Гітлера!".

Фото: staffblogs.le.ac.uk 
В лютому 1943-го студентів Ганса та Софі Шолль, а також Крістофа Пробста заарештували і стратили.

Пам'ятник жертвам 7 липня (Лондон)
Фото: carmodygroarke.com
 
П'ятдесят дві сталеві колони встановлені в Гайд Парку, по одній для кожного вбитого під час атаки терористів 7 липня 2005 року. Стели об'єднані в чотири групи, які символізують чотири місця, де сталася трагедія: площа Тевісток, Едвар Роад, Кінгс Кросс і Альдгейт. На кожній із колон спеціально створеним шрифтом викарбувано дату, час, місце вибухів.
Проект вартістю 1 мільйон фунтів стерлінгів було ініційовано родичами загиблих, до церемонії відкриття приєдналися Принц та Принцеса Уельські, а також основні політичні фігури країни.

Автор проекту: архітектори бюро Carmody Groark.

Меморіал жертвам насильницької евтаназії (Берлін)
Фото: liveinternet.ru
 
2008 року біля Берлінської філармонії було встановлено пересувний пам'ятник - бетонний сірий автобус.
У часи нацистської Німеччини тут була будівля "Спеціального управління T4", яке відповідало за програму евтаназії. За його наказами в 1940-1941 роках у газових камерах було вбито понад 70 тисяч інвалідів і людей, що страждали на психічні захворювання.
Щороку пам'ятник встановлюють на новому місці, а другий такий автобус постійно розміщується поблизу психотерапевтичного центру в Равенсбурзі (Баден-Вюртемберг), звідки вирушали конвої до концентраційних таборів. Хворих людей вивозили до місця страти на скрипучих металевих автобусах.

Джерело: http://www.theinsider.ua/lifestyle/geroyam-slava-yak-viglyadayut-pam-yatniki-zagiblim-u-sviti/#

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ваша думка