Заокеанська стежка Лесі УКРАЇНКИ


 

Із Києва до Канади, із 1976 року в рік 2013-й...

1976 року, за пропозицією Петра ТРОНЬКА, тодішнього заступника голови Ради Міністрів УРСР, Уряд України подарував скульптуру Лесі УКРАЇНКИ канадським українцям, а саме - ТОУК (Товариству об'єднаних українських канадців - Association of United Ukrainian Canadians, AUUC). Тривалий час пам'ятник поетесі у діяспорі називали комуністичним... Тепер, у день 100-ліття смерті Лесі, після реставрації, пам'ятник переставили на нове, як вважають, гідне місце, - перед бібліотекою у кампусі Саскачеванського університету (Murray Library on the University of Saskatchewan campus) в місті Саскатун.

 Інформацію про цю подію у Фейсбуці поширила сторінка Ukrainian Canadian Congress (837 шанувальників). Першоджерелом слугує сайт згаданого університету - http://ckom.com/story/ukrainian-statue-finds-new-home-u-s-campus/124189 Там пані Maureen Mugerwa вмістила коротке повідомлення та знімки трьох осіб - керівника бібліотеки пана Kenn Ladd, учасника церемонії  відкриття пам'ятника у 1976 році Ала Качковського (Al Kachkowski, його фото внизу) і президентки Саскатунського відділення Українського Канадського Конгресу пані Марлени Боднер (Marlene Bodner), яка намірялася перерізати стрічку. 
Фотознімків багатолюдного зібрання з нагоди події ані на цьому сайті, ані у фейсбуківському інтернет-списку Ukrainian Canada (https://www.facebook.com/lists/557097321013883) відшукати не вдалося... Наш недогляд чи продовження старих тем?.. Як би не було, часи і влади змінюються. Навіть держави зникають... А Леся Українка височить і завжди буде височіти над суєтним, скороминущим світом. Академік Петро Тронько не припускав щодо цього жодних сумнівів.
Андрій БЕРЕЖИНА
 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ваша думка