Валентина Гончар і Лариса Тронько відвідали Михайлівський Золотоверхий монастир

  

        Напередодні свята на честь Собору Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил пройшла презентація великоформатного науково-популярного видання «Києво-Михайлівський Золотоверхий монастир», в якому представлено історію обителі від заснування до сьогодення. Окрім духовенства, викладачів і студентів Київської православної богословської академії на урочистість запросили видатних  діячів науки та культури, всіх тих, хто пов'язаний із новітньою історією української пам'ятки.


 
       Велике зацікавлення присутніх викликали виступи Олени Сердюк, Гліба Івакіна, Юрія Лосицького, Руслана Кухаренка, Інни Дорофієнко, Валентини Іршенко, Анатолія Сєрикова, а особливо - вдови видатного українського письменника і громадського діяча Олеся Гончара. Оглядаючи з відстані часу історію відродження монастиря, Валентина Данилівна акцентувала:
        - Ініціаторами відновлення Михайлівського Золотоверхого монастиря були Петро Тимофійович Тронько і Олесь Гончар. Дуже шкода, що мій чоловік так і не дожив до початку історичної відбудови... Дозвольте подарувати членам президії його посмертно видану книгу.
       Ім'я Петра Тимофійовича Тронька, його виняткову роль в історії української культури, пам'ятко-охоронної справи, зокрема відновлення у Києві Золотих воріт, Успенського собору Києво-Печерської лаври та ансамблю Михайлівського Золотоверхого монастиря не раз згадували й інші учасники презентації.
 
 
        Намісник Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря єпископ Вишгородський Агапіт вручив Ларисі Тронько, голові правління Фундація Героя України, Академіка Петра Тронька Подяку. Так відзначено теперішню тісну співпрацю Фундації з монастирем.
 
Андрій БЕРЕЖИНА
Фото: Іван СИДОР
 
 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ваша думка